KARI IKAN TALANG KERING BERSAMA TERUNG BULAT

Ikan Kering Talang (ikut suka)
1 cawan rempah kari ikan Babas
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
¼ cawan santan
2 biji terung bulat
1 tangkai daun kari
CARA:
Bersih ikan, potong ikut suka dan rendam selama dua atau tiga jam.
Panaskan minyak, masukkan bawang, daun kari dan tumis hingga wangi. Masukkan rempah kari ikan dan kacau2 seketika hingga terbit minyak. Guna api perlahan. Pastu masukkan kira-kira 1 cawan air. Kacau pantas dan biarkan rempah hingga betul2 masak. Kalau terlalu kering, tambah air lagi. Rempah hendaklah betul2 masak dan berbau harum kalau nak hasil kari yang sedap. Kemudian masukkan santan. Tambah air lagi untuk mendapat kuah yang cukup. Apabila kuah mendidih, masukkan terung yang telah dibelah empat. Tunggu seketika hingga terung empuk sedikit.
Kemudian masukkan ikan kering bersama tulangnya. Guna api sederhana dan biarkan mendidih. Kalau suka boleh bubuh serbuk perasa msg.
Hidang dengan nasi panas2. Sangat sesuai untuk berbuka puasa atau sahur.
Sumber
No comments:
Post a Comment